Το χρέος είναι μη βιώσιμο και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο ,άς δεί το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ -που βρίσκεται κάπου κοντά στο Έβερεστ.
Από το φθινόπωρο που μας έρχεται μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές πάνω από είκοσι δις, όχι από νέα δανεικά αλλά από χρήματα που θα πρέπει να μαζευτούν από την κοινωνική οικονομία και δεν υπάρχουν.
Η Ελλάδα τώρα δανείζεται με περίπου 4% επιτόκιο,ουσιαστικά αυτό δείχνει και τον ρυθμό αύξησης των δανείων της.
Για να ΜΗΝ είναι μια χώρα χρεοκοπημένη πρέπει ο ρυθμός αύξησης των δανείων της να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τη μεγέθυνση της οικονομίας της.
Δηλαδή αν δανειζόμαστε με 4% θα πρέπει και η ανάπτυξη να είναι κάπου εκεί.
Εμείς όμως έχουμε ύφεση, αρνητική ανάπτυξη δηλαδή μεγαλύτερη τού 3%.
Αυτή η διαφορά του 7% περίπου καταδεικνύει κι αυτή από άλλη οπτική γωνία το γεγονός της χρεοκοπίας μας.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται επειγόντως μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει.
Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρόκειται να δεχτούν ένα κούρεμα μεγάλων διαστάσεων που θα έκανε το χρέος βιώσιμο,γιατί έτσι τα επόμενα εκλογικά τους ποσοστά θα συναγωνίζονται αυτά της “Ελιάς”.
Αντιπροτείνουν μια μικρή μείωση στα επιτόκια και επιμήκυνση σε βάθος δεκαετιών κάτι που φαίνεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση.
Μια απλή επιμήκυνση όμως το μόνο που θα καταφέρει είναι το να παγιώσει την χρεοκοπία για τριάντα ακόμα χρόνια γιατί το τεράστιο χρέος θα σκιάζει κάθε επενδυτική προσπάθεια.
Καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να πάρει τέτοιες αποφάσεις που θα ναρκοθετήσουν το μέλλον των επόμενων γενιών.
Λογιστικός έλεγχος μέ διαγραφή τού μή νόμιμου χρέους ,πού θα συνδυάζεται με την περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης.
Πληρώνουμε όταν έχουμε κάποιο προσυμφωνημένο ποσοστό των κερδών που θα έχουμε όταν θα έχουμε ανάπτυξη.
Χωρίς επισκέψεις της τρόικας και επιτρόπους και και και…
Παρά την αντίθετη γνώμη των Γερμανών ,δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να μπλοκάρουν τέτοια λύση, επειδή με ρήτρα ανάπτυξης κατάφεραν και αυτοί μεταπολεμικά να ξεπληρώσουν τα τεράστια χρέη τους.