Τό τρενάκι έφτασε στό τέρμα…

4ο

Ο Juan Pablo Bohoslavsky (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2015 και στην έκθεσή του, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κατά τομέα και επισημαίνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, αναφέρει ότι τα επιπλέον μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να λαμβάνονται εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφράζει την ανησυχία του ότι μερικά από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι ασυμβίβαστα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη λογική της συνέχισης του τρίτου μνημονίου θα χρειαστεί κάποια στιγμή ελάφρυνση του χρέους και βοήθεια στις ασθενέστερες τάξεις.

Το Ελληνικό “πολιτικό σύστημα” είναι αιχμάλωτο σε ομάδες που νέμονται τους κοινωνικούς πόρους .
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκαν πάνω από όλα να εφαρμόσουν-καλύψουν πλήρως ,την μνημονιακή υποχρέωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αντίθετα έφτασαν στο σημείο, οι ΣυριζΑνέλ, να βάλουν 23% ΦΠΑ στα τρόφιμα του μακροχρόνια ανέργου που δεν έχει και καμία υποστήριξη!

Ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση και των δύο προβλημάτων υπάρχει και λέγεται HIPC (heavily indebted poor countries)
Χρηματοδοτείται από IMF & World Bank και κάποια παραλλαγή του με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα χρειαστεί για την Ελλάδα.

Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι φτωχή, αλλά κατά τα άλλα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τριτοκοσμικής χώρας και φυσικά τεράστιο χρέος.
Στα πλαίσια ενός HIPC προγράμματος μπορεί να συνδεθεί το debt relief με στόχους που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα για να το πάρει.

Ουσιαστικά …θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο-στρατηγικό πλάνο ,για την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της φτώχειας και κάθε στόχος όταν πιάνεται θα οδηγεί και σε παραμετρική μείωση του χρέους.