“Οι μόνοι αληθείς οιωνοί είναι τα πράγματα”…

ΚΟΥΤΑΛΑ

“H καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος”…έγραφε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στήν εφημερίδα Ακρόπολις τό 1896.
Τό φιλολογικό εκείνο σημείωμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είχε τον τίτλο “Οιωνός”, από τόν ομηρικό στίχο Μ 243 της Ιλιάδος,”είς ιωνός άριστος ,αμύνεσθαι περί πάτρης”
Ένα είναι το καλύτερο σημάδι, ο καλύτερος οιωνός, το να πολεμάει κανείς υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.
“Οι μόνοι αληθείς οιωνοί είναι τα πράγματα” επισημαίνει ο Παπαδιαμάντης, και κλείνει με μια σύντομη αναφορά στα εθνικά ζητήματα.
Με μια σειρά ρητορικών ερωτήσεων και κριτικών τοποθετήσεων , αποδεικνύει πως “το αμύνεσθαι περι πάτρης” δεν συγκινεί την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.
Για την πνευματική και κοινωνική παρακμή, τον ηθικό εκφυλισμό, την πολιτική φαυλότητα ,ακόμα και αυτήν την οικονομική καταστροφή με την συντελεσθείσα τότε χρεοκοπία της ορφανεμένης από φιλοπάτριδες ηγέτες χώρας μας, καταδεικνύει ως υπεύθυνους τους άστοργους “σαν τις μητριές -όπως λέει” πολιτικούς.
Νά θυμόμαστε ότι τις ταραγμένες μέρες “του ανένδοτου” , δολοφονία Λαμπράκη και 114 , τα Ιουλιανά , την χούντα , το Πολυτεχνείο τα διαδέχθηκε η Μεταπολίτευση όπου υπήρχε επιφανειακή ηρεμία . .
Αυτή την επιφανειακή ηρεμία των τελευταίων δεκαετιών πού,όμως επώαζε την σημερινή καταστροφή οφειλόταν στο μοίρασμα των “λαφύρων” του δημόσιου χρήματος και των κοινοτικών κονδυλίων .
“Όταν τρώνε δεν μιλάνε “… μας λέγανε οι μεγάλοι .
Το μόνο φρόνημα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε σήμερα ,είναι αυτό της “κουτάλας”.