Don’t bite more than you can swallow ,όπως λένε οι Άγγλοι και μάλον ταιριάζει γάντι στην πολιτική της κυβέρνησης .

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Μονοι τους δημιούργησαν τα αδιέξοδα τους, μόνοι εγκλωβίστηκαν στα ψέματα τους, αυτοί υποσχέθηκαν τα πάντα σε ολους ….
Τώρα βλέπουν την σκληρή πραγματικότητα, αλλά έχουν πουλήσει τόσο παραμύθι και ψεύτικη ΕΛΠΙΔΑ, που θα γίνει οργή και θα τους εξαφανίσει απο τον χάρτη …
Η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου,είπε ο Νίκος Βούτσης στο Mega, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει.
Μόνο το ΔΝΤ δεν θα πληρώσουν;
Εδώ χρωστάνε στους πάντες.
Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πτώχευση και όλος αυτός ο θίασος βρίσκεται ακόμη στην εξουσία.
Όσο νυχτώνει το αγγούρι μεγαλώνει που λέει και ο λαός.
Θα πληρώσουμε εμείς τους Καλφαγιάννηδες, τους ανεπάγγελτους της ΕΡΤ, τις καθαρίστριες των 2.000 ευρώ το μήνα.
Θα πληρώσουμε τους χιλιάδες πελάτες του Κατρούγκαλου που θα διοριστούν ή τις ιδεοληψίες του Λαφαζάνη και των ακραίων που έχουν δαιμονοποιήσει τις επενδύσεις, την ιδιωτική πρωτοβουλία και το… κεφάλαιο που θα φέρει επενδύσεις.
Θα πληρώσουμε όλους τους τεμπέληδες που βρίσκουν τρύπες στο Δημόσιο και… τρουπώνουν.
Να σκεφτούν λίγο για το αν υπάρχουν για κάποιο άλλο λόγο πέρα από το να αναλύουν τον Λένιν στο κοινοβούλιο, να βάζουν φόρους στην περιουσία και όχι στο εισόδημα, αναδρομικούς φόρους, φόρους πολυτελείας, έκτακτες εισφορές και πάει λέγοντας.
Να σκεφτούν για το πως έρχεται η ανάπτυξη σε μια χώρα, πως βρίσκει ο κόσμος δουλειά αντί να λένε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Η αιτία της καταστροφής της Ελλάδας έχει όνομα και διεύθυνση , λέγεται πολιτικό κόστος και εδρεύει στα αρχηγεία των κομμάτων .
Ας αφησουν τα επικοινωνιακά επαναστατικά καραγκιοζιλίκια επί τέλους….
Πρωτίστως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για να μην μπερδευόμαστε.
Το πρώτο είναι, τι είναι νόμισμα και πως λειτουργεί.
Αν μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει τα βιβλία που διδάσκονται στα οικονομικά πανεπιστήμια ΟΛΟΥ του κόσμου θα δει ότι ΔΕΝ μπορείς να ασκήσεις οικονομική πολιτική αν δεν ελέγχεις το νόμισμα.
Άρα ή θα κλείσουμε τα πανεπιστήμια παγκοσμίως γιατί δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή θα θεωρήσουμε ότι αυτά που διδάσκουν είναι σοβαρά και άρα θα πρέπει να τα εφαρμόσουμε …
Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί ένα χρέος αυτού του μεγέθους σε οποιοδήποτε νόμισμα.
Αν κάποιος έχει μια έρευνα (σοβαρή) που να αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους από μία οικονομία όπως της Ελλάδας καλό θα είναι να την παρουσιάζει.
Όμως μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ΔΕΝ έχει συμβεί.
Αντίθετα, ακόμα και με τα δεδομένα του ΔΝΤ και των “ειδικών” όπως αυτά βγαίνουν στο φως, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη.
Αν κάποιος προσέξει τις παραδοχές για έξοδο από την κρίση θα δει ότι θα πρέπει να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από την Κίνα για δεκαετία (κάτι αδύνατο).
Τα χρέη δεν είναι για να είναι βιώσιμα.
Είναι είτε για να εξοφλούνται είτε για να πεθαίνουν.
Δεν μπορεί να είναι κάποιος εσαεί δούλος του χρέους.
Υπάρχει και μία παραφιλολογία σχετικά με τη δημιουργία εθνικού νομίσματος.
Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι θα στηρίζεται στο χρέος και ότι θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο με παράλληλη ελευθερία διασυνοριακής κίνησης κεφαλαίων.
Το νόμισμα από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Είναι η συνολική νομισματική και οικονομική πολιτική που θα δώσει αποτελέσματα. π.χ. όταν εμποδίζεις την έξοδο των κεφαλαίων από την Ελλάδα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι αναγκασμένες να επενδύουν εδώ δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και όχι να βγάζουν τα κεφάλαια που πήραν από τους Έλληνες στο εξωτερικό γιατί εκεί θα έχουν μεγαλύτερες αποδώσεις και έτσι στερούν την ντόπια αγορά από ρευστό.
Επίσης κάποιος που θα φέρνει κεφάλαια στην Ελλάδα θα ελέγχεται για τη χρήση τους. π.χ. αν θέλει να κερδοσκοπήσει τζογάροντας στο χρηματιστήριο ή σε μη παραγωγικές επενδύσεις τότε θα φορολογείται άγρια ώστε να αποτρέπονται τέτοιες ενέργειες.
Αντίθετα αν κάποιος φέρνει λεφτά για δημιουργία βιομηχανίας που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και τα προϊόντα θα εξάγονται ώστε να έρχεται συνάλλαγμα τότε αυτός θα απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος των φόρων για να έχει κίνητρο να έρθει στην Ελλάδα.
Ένα άλλο μέτρο είναι η συμμετοχή των τραπεζών στις επενδύσεις.
Αντί να δανείζουν δηλαδή με τα υψηλά επιτόκια, θα μετέχουν στις επιχειρήσεις ως εταίροι και θα πληρώνονται από τα κέρδη.
Με τον τρόπο αυτό ούτε ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πάρει θαλασσοδάνεια ούτε η τράπεζα να τον εκμεταλλευτεί.
Αντίθετα θα έχει κάθε λόγο να στηρίζει την επιχείρηση για να μεγαλώσει και αν είναι δυνατόν να γίνει και εξαγωγική.
Η οικονομία δεν είναι μονοσήμαντη.
Είναι πολυπαραμετρική και αν κάποιος μιλάει με αλλαγή ενός μόνο μεγέθους τότε μάλλον δεν έχει ιδέα.
Για να υπάρξει επιτυχία χρειάζεται ένα σύνολο αλλαγών και συνεχής διόρθωση, όπως το τιμόνι, γι αυτό χρειάζεται να ελέγχεις τα μεγέθη τα οποία χρησιμοποιούνται όπως νόμισμα, τράπεζες, κίνηση κεφαλαίων, αδειοδοτήσεις, μηχανισμούς.
Αν δεν τα ελέγχεις όλα αυτά είναι σα να προσπαθείς να οδηγήσεις αυτοκίνητο με τα μισά πεντάλ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καρφωθείς κάπου.
Πριν λοιπόν καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα καλό θα είναι να γνωρίζουμε και γι αυτό πρέπει να γίνουν ΣΟΒΑΡΕΣ μελέτες και μάλιστα όχι από αυτούς που αποδείτηκαν εντελώς άσχετοι…