Δεν διαπραγματεύεται στο εσωτερικό του ο Σύριζα, στο εξωτερικό διαπραγματεύεται.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ενας συμβιβασμός θα οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό δημοσιογραφικο-επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο που η έκταση και το μέγεθος τους είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.
Ο κ.Βαρουφάκης δεν πρόκειται να φαγωθεί άμεσα.
Ο κ.Τσίπρας είναι σε θέση να περάσει τα μέτρα στην Βουλή χωρίς εκλογές και δημοψηφίσματα.
Θα κρατήσει το χαρτί των εκλογών για αργότερα όταν εμφανίζει ρήγματα η δημοσκοπική του υπεροχή και ανάλογα με τις εξελίξεις στα κόμματα τις αντιπολίτευσης.
Εικονική διαπραγμάτευση και θεατρινισμοί μήπως και κατα λάθος οι Ευρωπαίοι μας δώσουν έστω και μικρό μέρος των 7.2 δις της τελευταίας δόσης χωρίς αξιολόγηση.
Με μια φράση,” ας πάρουμε έστω και 100 ευρώ χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μέτρα”.
Γιατί αυτό θα μπορούσε να πουληθεί εσωτερικά ως επιτυχής διαπραγμάτευση.
Εχει ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου να δούμε ποια είναι τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ Μέρκελ Τσίπρα.
Εκλογές έχουν νόημα μόνο μετά από μια συμφωνία και μερική τουλάχιστον υλοποίηση της.
Και αυτό μόνο για να απαλλαγεί ο κ. Τσίπρας από τα “βαρίδια ” του, ώστε να έχει μπροστά του μια 4ετία χωρίς προβλήματα με μιά πιθανή συνεργασία πασοκ-ποταμι.
Ουσιαστικά δηλαδή μονάχα αν ο κ.Τσίπρας θέλει να γίνει ο Σύριζα η νέα κεντροαριστερά.
Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις.
Αν ήταν η Μέρκελ να υποχωρήσει σε ο,τιδήποτε, δεν θα είχε υποχωρήσει ήδη;
Η Μέρκελ είναι σε win-win κατάσταση.
Αν τουμπάρει τον μικρό (μετά από κάθε συνάντηση, δεν σας κάνει εντύπωση πόσο αλλαγμένος και “συμβιβασμένος” βγαίνει ο Τσίπρας), τότε θα είναι θριαμβεύτρια. Αν δεν τον τουμπάρει, τότε δεν θα χρεωθεί αυτή την εκούσια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ε/Ζ.
Θα μπορεί πάντοτε να λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε.
Η Μέρκελ έχει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της, κυρίως στο κόμμα της, και δεν είναι σε θέση να κάνει την παραμικρή υποχώρηση ακόμη και εάν ήθελε, που δεν θέλει.
Η αποχώρηση-τιμωρία ενός κράτους του ευρώ που δεν σέβεται τους κανόνες του ευρώ θα είναι η ηθική αποθέωση του ευρώ,ότι δηλαδή τηρούνται οι κανόνες του “πάση θυσία”, ακόμη και αποβάλλοντας το “άρρωστο” μέλος.
Ο εφιάλτης των διαφόρων Σόρος που δεν θέλουν με τίποτε τόσο αξιόπιστο νόμισμα.
Αν μεν ενσωματωθεί ο Σύριζα, θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, αν όμως δεν ενσωματωθεί και του κάνουν χατήρια, τότε έχουν τελειώσει τα πάντα και το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.
Μόνον  οι κρυπτο- η φανερο-συριζαίοι δεν το γνωρίζουν.
Τι σχέση έχει το “πολιτικά πανίσχυρος” στο εσωτερικό, πόση ελπίδα και πόση ανησυχία εμπνέει τώρα πια η κυβέρνηση Σύριζα, με το τι μπορεί να πετύχει στη διαπραγμάτευση;
Όσο wishful thinking και να έχουν οι κρυπτο- ή φανερο-συριζαίοι, δεν νοείται τέτοια έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.
Δεν διαπραγματεύεται κύριοι στο εσωτερικό του ο Σύριζα, στο εξωτερικό διαπραγματεύεται.
Και εκεί δεν είναι απλά παν-αδύναμος (ως αντίθετο του “πανίσχυρος”), εκεί του έχουν πάρει τα πάντα τους τελευταίους τρεις μήνες και τον έχουν κάνει να σέρνεται. Πού είναι εκείνα τα ωραία “δεν θα πάρουμε τη δόση των 7,2 δις” του Janis εκείνες τις πρώτες ωραίες, αθώες ημέρες των Συριζανέλ…
Στριμώχνεται το πονηρό τσακάλι που πιάστηκε στο κλουβί καί επειδή πάει να δαγκώσει τους διώκτες του, αυτοί διάλεξαν να του κλείνουν σιγά σιγά το χώρο του κλουβιού με κάθε του νέα κίνηση.
Θέλει να φάει, θέλει να πιει… κάποια στιγμή θα λυγίσει μέσα στο κλουβί.
Δεν θα έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά είτε να υποχωρήσει είτε να επιχειρήσει φυγή.
Όταν λοιπόν έρθει μια συμφωνία στη Βουλή (αν έρθει ), η αντιπολίτευση θα την υπερψηφίσει, διότι θα κληθεί και αυτή ως κυβέρνηση να υπερψηφίσει την ίδια ή ακόμη χειρότερη.
Αυτό θα κάνει τον κ.Τσίπρα ρεζίλι των σκυλιών.
Θα τον κάνει ουρά των “Σαμαροβενιζέλων”, κατά την προσφιλή έκφραση υμών των Συριζαίων.
Θα τον δείξει τόσο, μα τόσο ίδιο με αυτούς που μέχρι χθες κατακεραύνωνε!
Εχετε ακόμη την ψευδαίσθηση ότι θα έλθει μια “υποφερτή” συμφωνία, ο “έντιμος συμβιβασμός” που τόσο πολύ θέλει ο σοφός ελληνικός λαός που ψήφισε κυρ Αλέξη, αλλά ( νομίζετε)  ότι θα είναι κάτι λίγο χειρότερο.
Αμ δε…ο κυρ Αλέξης θα πρέπει να συνυπογράψει πρώτα το παλιό μνημόνιο.
Να πάρει πίσω όλα τα μονομερή μέτρα που έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Και μετά να δεσμευτεί στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των ταμείων, να μειώσει επικουρικές, να σφάξει από εδώ, να σφάξει από εκεί, να κρατήσει, φυσικά, τον ΕΝΦΙΑ, διότι δεν γίνεται να αλλάξει έτσι αν δεν βρεθούν άλλοι πόροι, να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά και ίσως στα ξενοδοχεία, και άλλα πολλά.