Γιά νάμαστε ξεκάθαροι,επειδή πολλοί έχουν βάλει ήδη τά φτερά τού πολέμου…

ΛΑΖΑΡΝΤ

Η ΕΚΤ επί Τρισέ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα τα οποία αν τα άφηνε θα τα κούρευαν PSI και επαναγορά ομολόγων κατά 90%.
Τώρα λόγω της κίνησης του Τρισέ, πρέπει να τα αποπληρώσουμε στο ακέραιο.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά δεν μπορεί να γράψει αυτά τα χρήματα στο παθητικό της.
Για αυτό προτείνει ο κ.Βαρουφάκης να εκδόσουμε αέναα ομόλογα ύψους 7,5 δις (τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ δηλαδή και μόνο αυτά, όχι χρέη προς κράτη ή ΔΝΤ) να τα βάλει η ΕΚΤ στα συρτάρια της .
Καί…τήν Lazard είχαμε σύμβουλο στό PSI…
Η δέ κυβέρνηση Παπαδήμου είχε δεχτεί να πάρει η Lazard ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της 25.000.000 EUR.
Δεν ξέρω πόσα θα πάρει τώρα αλλά ο κ.Αλ. Τσίπρας αναρωτιόταν, τότε, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, τόσο για την Lazard όσο και για άλλες εταιρείες που είχαν προσληφθεί, έναντι αδράς αμοιβής σε ρόλο συμβούλου:
“Με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας;”
Κοινοβουλευτικό έλεγχο στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον ρόλο της Lazard σε διάφορες υποθέσεις είχαν ασκήσει αρκετοί βουλευτές του Σύριζα, ανάμεσά τους και ο σημερινός υπερυπουργός ο κ.Π. Λαφαζάνης.
Δεν γνωρίζω αν τώρα τους ρώτησαν που ξαναπροσέλαβαν τη Lazard.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν ενδεικτικά ιστορικά παραδείγματα που αν μη τι άλλο υποχρεώνουν την σημερινή κυβέρνηση να απαντήσει- αυτή τώρα- στις ερωτήσεις που παλιότερα έθετε στους προκατόχους της.
Τι το διαφορετικό συνέβηκε με την Lazard που ενώ οι προκάτοχες κυβερνήσεις ήταν υπόλογες που την επέλεγαν ως σύμβουλό τους, η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι;
Γιατί άραγε η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπιστεύτηκε τους νομικούς συμβούλους και εξειδικευμένους επιστήμονες, στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας, τους οποίους ως αντιπολίτευση εμπιστευόταν;
Αυτά…όσον αφορά δέ τόν κ.Βαρουφάκη νά παραμείνει Γιά(ν)νης μέ ένα νί.
Είναι πολύ μοδάτο.
Μετά από πέντε χρόνια  συμβιβασμών που οδήγησαν σε μια απίστευτη λεηλασία των εισοδημάτων και της ζωής τους, οι Έλληνες βλέπουν μια κυβέρνηση που αμφισβητεί τις θέσεις των Βρυξελών και του Βερολίνου.
Και ανεξάρτητα πως θα εξελιχτεί η αντιπαράθεση αυτή αύριο, σήμερα έχει δημιουργήσει προσδοκίες αντίστασης.
Στην περίπτωση που εμφανιστούν και πάλι ψήγματα αντίστασης, είναι αναγκαίο η αντίσταση αυτή να μην περιοριστεί στα στενά πλαίσια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης , αλλά να αποκτήσει πραγματικά φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.
Γιά νάμαστε ξεκάθαροι,επειδή πολλοί έχουν βάλει ήδη τά φτερά του πολέμου…